ZenCenter Opleidingen   

Centrum voor zingeving en leiderschap

 


Druk, druk, druk.......

                                       publicatie: Ben Hoogenboom

Ik ben stil. Het is stil om me heen. 

Het lijkt zo onwerkelijk. Terwijl ik normaal zo druk ben met mijn werk, mijn vrienden, de sport, mijn iPhone. Als mensen mij vragen hoe het met me gaat, antwoord ik dat ik het druk heb. Dat klinkt interessant, alsof ik dan veel sociale contacten heb en dat ik er vooral bij hoor! Een teken dat ik goed in mijn vel zit en dat ik leef! Ja, ik heb het druk. Mag ik? 

Toch miste ik iets. Ik realiseerde me dat steeds meer.  Druk zijn bracht me verder van mezelf. Niet alleen raakte ik meer vermoeid en had ik minder plezier in de dingen die ik deed, maar ook was er een gevoel dat er méér moest zijn. Iets waar ik niet bij kon komen omdat ik het zo druk had.

‘Je moet er eens uit gaan’ was het advies van mijn vrienden. ‘Een paar dagen voor jezelf en lekker ontspannen’. Dat was een goed idee, maar de verleidingen en afleidingen van werk en social media bleven aanhouden. Het was moeilijk om een dag geen mail te checken of te reageren op die enorme hoeveelheid prikkels waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Een soort verslaving aan de eindeloze verleidingen van het leven.

Ik besloot om het resoluut aan te pakken. Toen een vriend smalend zei dat ik meer ‘ZEN’ moest worden, trok ik de stoute schoenen aan en ging naar een oosterse meditatietraining. Ik wilde meer rust krijgen in mijn hoofd en me meer ontspannen voelen.

Die eerste keer herinner ik me nog goed. Ik was wel stil, maar mijn hoofd bleef de hele tijd doorratelen met allerlei gedachten. Toch maar volgehouden en geleidelijk aan merkte ik een verandering. Het werd een beetje stil in mijn hoofd en dat voelde wel ontspannen. Ik probeerde, zoals ik had geleerd, om mijn ademhaling te volgen en merkte dat er een vreemd soort rust over me kwam.

Langzaam gaf ik me over. Ik ontworstelde me aan de tijd en voelde me dieper ontspannen. Al mijn zintuigen stonden op scherp.  Ik was heel erg in het moment en voelde me alert en aanwezig. Ademloos nam ik mezelf waar. Ik wist niet dat ik zo helder en tegelijk ontspannen kon zijn. Ik merkte dat ik bijna geen woorden kon geven aan hoe ik mij die eerste keer voelde. Het gaf een gevoel van thuiskomen. Blijkbaar voegt de stilte toch een dimensie toe en ontstaat er een balans tussen de wereld binnen en de wereld buiten mij.

Tweet


ZenCenter: Levenskunst in de praktijk.