ZenCenter Opleidingen   

Centrum voor zingeving en leiderschap

 


Wie wil er niet uniek zijn?

Een veel gehoorde vraag is ‘ Wat maakt mij uniek als mens of als professional? Of waarin kan ik mij onderscheiden in de markt? Wat is mijn ‘unique selling point'. Ieder van ons zal deze vraag herkennen en ooit wel eens op zoek zijn gegaan naar zijn eigen en unieke uitdrukkingsvorm in het leven.  

Meerdaage Zen Retraites

Ik kan me mijn eigen zoektocht herinneren.  Uren bracht ik mijmerend door aan de waterkant om mijn unieke talenten te ontdekken. Meestal kon ik wel wat minpunten benoemen. Dat was niet zo moeilijk. De achterliggende vraag is echter van alle tijden, nl. 'Wie ben ik?' 

En dan valt het stil. Want deze vraag brengt je naar binnen. Er is geen redden meer aan. Geen houvast meer aan gebaande paden. Geen houvast aan status, familie of vrienden in je netwerk.  Er is niemand die je kan helpen met het antwoord. Op deze vraag is alleen een volstrekt persoonlijk en uniek antwoord mogelijk. En misschien dat het antwoord op die vraag ook niet in klare taal voorhanden is.  Onze uniekheid laat zich niet afmeten aan standaardbegrippen of laat zich niet in een slimme persoonlijkheidstest tot uitdrukking brengen. Ten diepste zullen we beseffen dat de keerzijde van onze uniekheid op eenzaamheid stuit. We staan er alleen voor. 

Dat is ook de essentie van uniek zijn, want zoals jij is er maar één! En als we het denken loslaten en proberen in te voelen wat het betekent om contact te maken met deze uniekheid, dan komen we in contact met ons alleen zijn. En daar in die diepte, verscholen tussen angsten en verlangens, ligt ons uniek zijn. Wat ga jij doen in dit leven? Durf jij, op de meest beslissende momenten van je leven of je werk te vertrouwen op je eigen hart? En niet te vluchten in de vertrouwde geborgenheid van de groep, de cultuur, de religie of ‘zo hebben we het altijd gedaan'. Dat vraagt ook om vertrouwen. Een heel groot vertrouwen en geloof in jouw eigenheid. Ook al is het nog zo lastig en is de ‘hele wereld' tegen je. Doe wat je moet doen, ook al weet je niet altijd waarom. Ons bestaan is eigenlijk een mysterie. Een onbekendheid waar elke situatie een uniek en persoonlijk antwoord vraagt. 

Ben Hoogenboom  ZenCenter